شیر برقی Victro
شیربرقی هیدرولیک از انواع شیر کنترل جریان است که با استفاده از نیروی الکتریکی کار میکند و برای باز و بسته کردن مسیر جریان یا تغییر مسیر سیال در سیستمهای هیدرولیکی استفاده میشوند. برند ویکتور نامی آشنا در صنعت هیدرولیک است که از لحاظ کیفیت قابل رقابت با نمونه های اروپایی میباشد با این تفاوت که قیمت بسیار مناسب تر آن باعث محبوبیت این برند در بازار شده است و اکثر سازندگان دستگاه از این محصول برای تکمیل و تجهیز سیستم های هیدرولیک استفاده میکنند.
پس از آنکه پمپ روغن به کمک مولد، تولید فشار را انجام داد، حال نیاز داریم نیروی تولید شده را در جهت انجام کار مورد نیاز به کار گیریم، یکی از ادواتی که در صنعت هیدرولیک بدین منظور طراحی و ساخته شده است شیر برقی هیدرولیک میباشد.
شیر های برقی هم همچو شیرهای مکانیکی یا دستی برای کنترل جهت فشار روغن عمل میکنند.
اجزای اصلی شیربرقی هیدرولیک عبارتند از :
سلونوئید: وظیفه تولید نیروی مغناطیسی برای باز و بسته کردن شیر را بر عهده دارد و در دو نوع سازگار با برق مستیم و متناوب طراحی میشود و در انواع ولتاژ ها در بازار موجود است. اما بیشترین مصرف را برق 220ولت دارد.
بدنه شیر: مسیر جریان را در خود جای میدهد.
اسپول (Spool): قطعه داخلی که جهت و مقدار جریان را کنترل میکند.
پورتها: ورودی و خروجیهای سیال. که بنا به قطر پورت ها بر اساس واحد اینچ سایز بندی میشود.
بوبین : بوبین یا سیم پیچ شیر که با اتصال برق تولید نیروی مغناطیسی کرده و اسپول را حرکت میدهد و سبب باز و بسته شدن شیر میشود.
نکات مهم در انتخاب شیربرقی هیدرولیک
1. ظرفیت فشار: بررسی میزان فشار کاری سیستم.
2. دبی جریان: متناسب با نیاز سیستم انتخاب شود.
3. تعداد پورتها: بسته به نوع کاربری و طراحی مدار هیدرولیکی.
این محصول بر اساس میزان قدرت مورد نیاز و نوع کاربرد در انواع سایزها و فرمان ها طراحی و ساخته میشود.
تفاوت سایز پورت ها که مستقیما بسته به میزان قدرت مورد نیاز تغییر میکند اما تفاوت در طراحی مداری یا به اصطلاح بازار تفاوت در "فرمان شیر" بستگی به سیستم هیدرولیک دستگاه و نوع کاربرد آن دارد.
همانگونه که ذکر شد تنوع فرمان ها در شیرهای برقی هیدرولیک بسیار بالاست و ما در زیر فقط به توضیح 4 فرمان اصلی که بیشترین مصرف را در سیستم های هیدرولیک دارند پرداخته ایم.
فرمان وسط باز با کد فنی 3c60 یا G : طراحی مدار داخلی این شیر بدین صورت است که در زمان استارت ژنراتور تا قبل از این که فرمانی به شیر داده شود روغن از پمپ به تانک در حال گردش است به اصطلاح گفته میشود P به T راه دارد.
فرمان وسط بسته با کد فنی 3c2 یا E : فرق طراحی مدار این فرمان با نوع قبلی در این است که این بار با استارت ژنراتور روغن از پمپ به تانک به طور مستقیم جریان ندارد بلکه جلوی فشار یا همان P بسته است و پورت های A ، B و T نیز راهی به یکدیگر ندارند. در این مدار تخلیه فشار تا قبل از فرمان گرفتن شیر به عهده یک "فشارشکن" که در سر راه شیر قرار گرفته میباشد.
فرمان P بسته با کد فنی 3c4 یا J : طراحی داخلی مدار این فرمان همانند مدار وسط بسته است، یعنی جلوی فشار با همان P مسدود شده و فشار تولیدی تا قبل از فرمان گرفتن شیر توسط یک فشار شکن در تانک یا همان T تخلیه میشود. اما یک تفاوت اساسی بین مدار وسط بسته و P بسته وجود دارد و آن هم این است که در طراحی مدار وسط بسته هیچ کدام از پورت ها تا قبل از فرمان گرفتن شیر به یکدیگر راه ندارند ولی در مدار P بسته فقط جلوی پورت فشار مسدود است و سه پورت دیگر به یکدیگر راه دارند.
فرمان تک بوبین ضربدر موازی با کد فنی 2B2 یا D : در این فرمان که عمدتا در بالابرها مورد استفاده قرار میگیرد نیاز ما به فشار فقط در یک سمت جک میباشد، چرا که با در نظر گرفتن بالابر مشخص است که پس از ورود روغن تحت فشار به پورت A برای بالارفتن سبد، برای پایین آمد آن دیگر نیازی به تولید فشار در پورتB نسیت، چرا که نیروی جاذبه زمین بالابر به را پایین میکشد.